Ebba Hjular 2 .jpg

Vill du berika ditt liv med att ta emot ett barn eller en ungdom som familjehem?

Vi söker familjer som vill ta emot barn och ungdomar i sitt hem som av olika anledningar inte kan bo kvar i sin ursprungsfamilj. Om du har ett stort hjärta, engagemang och samarbetsförmåga är det en stor fördel i arbetet som familjehem. Har du dessutom en vilja att genomgå en personlig utveckling under tiden som familjehem kommer det att berika ditt och din familjs liv.

FNs Barnkonvention

Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

Vad innebär det att vara familjhem?

Det är ett spännande uppdrag att ta emot ett barn eller ungdom i sitt hem. Självklart är det precis som i alla andra familjer ett liv i både med- och motgångar.

Som familjehem arbetar man på uppdrag av socialtjänsten genom JMP FamiljeHem AB och hela familjen blir involverad i den ”nya familjemedlemmen”. Du får du ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning. Uppdraget styrs helt av den vård- och genomförande plan som socialtjänsten upprättat.

Du som familjehem har den löpande kontakten med förskola/skola och stödjer barnet i dess fritidsaktiviteter. Du deltar i olika möten som rör det placerade barnet eller som rör dig som familjehem i vår organisation.

 

Q and A

- Hur ska ett familjehem se ut? Det finns ingen bestämd mall för hur ett familjehem ska se ut. Det viktigaste är att man är trygg i sina relationer.


- Hur ska familjehem bo? Vi söker familjer som bor både i stan och på landet, i lägenhet eller i hus. Det viktiga är att man kan erbjuda det placerade barnet ett eget rum utan att någon annan i familjen får göra avkall på sitt.

- Måste man vara ett par bestående av en en kvinna och en man? Nej! Vi söker ensamstående, samkönade par och par med en kvinna och en man. Allt beror på det placerade barnets behov.

- Om jag blir familjehem, behöver jag sluta jobba då? Nej, men iblan önskar socialtjänsten att någon av de vuxna i familjen är hemma på heltid inledningsvis. detta brukar då regleras med att man får ersättning för förlorad arbetsinkomst.

- Om jag vill bli familjehem, behöver jag ha ett arbete då? Nej. Det är väldigt olika, en del är familjehem på heltid och andra har ett förvärvsarbete samtidigt som man är familjehem.

- Hur länge pågår en placering? Det är väldigt olika, det kan vara allt från några dagar eller veckor till en så kallad uppväxtplacering där barnet inte har någon annan familj än familjehemmet.

 Hur går det till att bli familjehem?

Vi utreder våra familjehem genom bland annat hembesök och intervjuer med er i familjen, ni kan när som helst under processen avbryta utredningen om ni känner att det inte är rätt för er. Nedan följer vår process samt våra krav för att bli jour-eller familjehem hos oss.

Vår process:

  • När du visat intresse för att bli familjehem har vi ett inledande samtal där du får mer information om vad det innebär att vara familjehem, hur det går till och vilka krav som ställs.

  • Vi begär in registerutdrag från bland annat polisens misstanke- och belastningsregister, kronofogden, försäkringskassan och socialregistret från din hemkommun.

  • Hembesök, två av våra konsulenter besöker er i hemmet.

  • Vi gör en fördjupad intevju med er i familjen där ni får beskriva er bakgrund och nu situation.

  • Referenstagning

  • Utbildning, innan du är redo att ta emot din första placering är det bra att du har fått en grundläggande utbildning i bland annat Barns Behov i Centrum, BBIC och socialstyrelsens material ”Ett hem att växa i”.

 

Våra krav för att bli:

-  Att ni är 25 år eller äldre

-  Att det finns ett ledigt sovrum som kan erbjudas det placerade barnet, utan att någon i familjen gör avkall på sitt sovrum. Observera att gemensamma utrymmen inte räknas som sovrum.

-  Att minst en av er har tid för möten med socialtjänst och våra familjehemskonsulenter.

-  Att ni inte har några större kommande förändringar i livet, såsom flytt, längre resor, nya studier, graviditet, separationer eller dylikt.

-  Att ni behärskar det svenska språket.

Ansökan om att bli familjehem eller jourhem.

Ytterligare information

 Vill du veta mer om hur det är att vara familjehem?
Besök Familjehemmet.se


Familjehemmet.se är en av Sveriges ledande mötesplatser för de som är eller vill bli familjehem.
En oberoende organisation med fokus på effektivare och mer lättanvända förmedlingstjänster.